sivulogo.png

Onko laser vaarallista?


Vastaus on.. väärinkäytettynä kyllä!

Staattiset yksittäiset säteet ovat vaarallisia, sillä kaikki energia kohdistuu silloin niin sanottuihin hotspotteihin eli yksittäisiin pisteisiin. Dynaamiset eli liikkuviksi muodoiksi skannatut liikkeet sisältävät vähemmän yksittäiseen pisteeseen kohdistettua energiaa. Toki säteilyn hajoama on sitä suurempi mitä kauempana se kohtaa esteensä. Toisin sanoen laserin teho samalla pinta-alalla ei ole enää samaa luokkaa etäisyyksien päästä, sillä valon hajotessa, hajoaa myös säteilyn energia suuremmalle alueelle.
Artikkeli keskittyen säteen profiileihin: Lasersäteilyn tarkastelu


Artikeli keskittyen showlasereissa käytettäviin laserlähteisiin: Diodeista valoa
Pahoittelut typerästä videosta, mutta sanoma on tärkeä!

Miksi näet usein juuri yksittäisiä säteitä lasershow esityksissä? Se johtuu siitä, ettei käytettävissä oleva laitteisto välttämättä ole tarpeeksi tehokas näyttäviin esityksiin tai ympärillä on paljon muuta valosaastetta. Showlaserit muodostavat jatkuvaa valosäteilyä joka vaatii laitteistolta ja optiikalta paljon. Toisaalta yleisön ja kaikkien lasereista pitävien mieltymys on yleensä se, että juuri suppeat beamshowt terävine säteineen ovat upeimpia. Teollisia pulssilasereita ei saa yleisöesityksissä käyttää sillä niiden suuret piikkitehot ja erilaiset säteilytaajuudet eivät tällaiseen edes kävisi.

Showlaserit on varustettu monilla turvamekanismeilla, jotka estävät yksittäisten säteiden muodostamisen. Lisäksi ohjaimista voidaan määritellä erilaisia turva-alueita joko estämällä kokonaan säteiden muodostamisen ei halutuille alueille tai laskemalla säteilyn tasoa esimerkiksi vain muutamaan prosenttiin. Laserit eivät ole leluja. Älä osoittele säteitä kenenkään silmiin!

1 katselukerta

Laserwaves © 2017-2020