sivulogo.png

Laserworld CS-2000 RGB MK3: Prototyyppi


Laserwordiltä saapui uusi mielenkiintoinen uniikki prototyyppi-projektori testikäyttöön.

Tämä on seuraavan sukupolven CS-sarjan tehokkain yksikkö ja kyseinen kappale on vielä paljon "normi-mallia" tehokkaampi. Seuraava teksti käsittelee tätä prototyyppiä, joten ei ole verrattavissa mitenkään kaupalliseen malliin, jos ja kun sellainen ilmestyy.

CS-sarja on laserworldin lasereista vähän köykäisempi ns. clubi-malli, mutta oikein käytettynä ja kaikki mehut puristettuna, ainakin tästä yksilöstä pystyy valjastamaan ihan varteenotettavan showlaserin. Tavallisesti CS-sarja on surullisen kuuluisa sen uskomattoman mitättömistä laser-tehoista, jotka useiden tahojen mittaamana ovat aika surkuhupaisaa luettavaa. Mutta halvalla ei saa hyvää, niinhän se on. CS-sarja on myös yksi vanhimmista laserworldin mallisarjoista. Sarjan aikaisemmissa projektoreissa on käytetty hitaasti lämpeneviä ja heikompia DPSS valonlähteitä vihreän laserin muodostamiseen. Myöskin sarjan skannerit ovat hieman halvempaa ja hitaampaa sorttia: 30kpps@4°, joten grafiikka-esityksiin CS-sarja ei ole missään tapauksessa oikea valinta.Tässä prototyyppimallissa skannerit ovat vähän kysymysmerkki. Minulle ilmoitettiin vain 20kpps, mutta ILDA testissä vaikuttivat olevan ihan ok tasoa. Tarkkaa tietoa, mitä kyseinen yksilö pitää sisällään ei ole, mutta voisin veikata, ettei tämä vastaa kokoonpanoltaan mahdollista tulevaisuuden CS-2000 MK3 mallia.Mitä tulee optiseen tehoon niin kannessa lukee 1600mW-2000mW, kuten kaikissa CS-2000 RGB malleissa. Tarkat mitatut tehot ovat kuitenkin yhteenlaskettuna yli 1000mW suuremmat mitä kaupalliset edeltäjät tarjoavat.

Mittauksen tulokset:

Punainen: 364mW

Vihreä: 743mW / 520nm

Sininen: 1530mW / 450nm

Yhteensä ihan mukavat 2637mW valkoista väriä!!


Kan

si auki ja ihmettelemään. Laserworld on oppinut sisustamaan vähän järkevämmin uusia lasereitaan ja tämäkin on hyvin viimeistellyn oloinen. Kotelo on muutenkin melko kompaktia kokoa, mutta ei tunnu ihan niin jykevältä mitä esmerkiksi DS-sarja. Ulkoapäin kotelo näyttää melkin kuin halvempaa sarjaa oleva ES-600B tai 400RGB. Kotelo ei myöskään ole ilmatiivis. Kannen päällä sijaitseva sisäänpäin puhaltava tuuletin on varustettu filtterillä ja sivuilla olevat tuulettimet puhaltavat ulospäin.Erilliset lasermodulit alkavat näköjään pikkuhiljaa kadota näistä RGB-projektoreista ja se on toisaalta hyvä asia. Hyvää siinä on tietysti se, että yhdistettynä kaikki diodit yhteen moduliin, huoltoa / kohdistelua tarvitsee vähemmän, moduli vie vähemmän tilaa ja yleensä koko setti on paremmin suojattu ja jäähdytetty. Prototyyppi on myös täysin diodipohjainen, joka on uutta CS-sarjassa. Pisteet siitä. Kuvassa näkyy suuri ilmajäähdytys.


Tässä prototyypissä on vähän reilummin milliwatteja käytössä, verrattuna tavalliseen CS 2000 malliin. Ylimääräistä löytyy ainakin 1000mW. Reilulla 2,5W RGB teholla tämä pyörii melko samassa teho sarjassa, mitä esimerkiksi enemmän High-endiä esittävä Tarm Two. Hauskaa sinänsä, sillä yleensä Laserworldin tehot on ilmoitettu paljon yläkanttiin ja Tarmit alakanttiin. Tarm Two kun oikeasti on 3,2W RGB laser ja kunnioitettavalla väritasapainolla.


                   

Vertailu Tarm Two ja "CS-2500" RGBTakapaneelista löytyi itselle ihan uusi ominaisuus; kytkin, jonka alla lukee white. Aluksi ajattelin, että nyt on pojilla käynyt moka kun sulakeluukun alla pitäisi tietysti lukea fuse. No ei, white-kytkin on siis oikeasti jemmattu tuohon ja sitä klikkaamalla, kaikki projektiot tulevat pelkästään valkoisena värinä ilmoille. Se mikä yllätti, on tämänkin laitteen hyvä valkoisen valon värisävy. Verrattuna DS-1800 RGB malliin, jonka valkoinen on enemmänkin violetti tai pinkki, on tämä prototyyppi oikein kiva.

Virtaliitin on myös vaihdettu ammattimaisempaan powerconiin, joka ei itsekseen irtoile, kuten allekirjoittaneella Proline projektissa. Virtaa saa laitteesta myös ulos, joten laserien ketjutus onnistuu kätevästi. CS-sarja on vielä tätä kuluttajillekkin suunnattua tavaraa, joten siitä löytyy myös DMX sisäisten animaatioiden hallintaan. 
Kuvissa CS-2000 RGB mk-III ja firman yksi 4W RGB laseri rinnakkain. Ero projektion kirkkaudesta on selvästi nähtävissä ja CS jää aavistuksen jalkoihin. (CS vas. ja 4W oik.)


Valkoinen on melko hyvä, vaikka hieman parantamisen varaa diodimodulissa vielä on. 

Laserworld yrittää pikkuhiljaa ilmeisesti nousta jaloillensa siitä mitä se oli alkuaikoina. Huonoa mainetta on tullut laser-hifistien keskuudesta. Kuten Laserworldillä, monella muullakin merkillä on tärkeimpänä myyntiartikkelina vielä tänäkin päivänä ilmoittaa tehot hatusta tempaistuna. CS-1000 mallin oikeat tehot pyörivät siellä 500mW hujakoilla ja vanhan Pro 2000G tehot optiikan jälkeen melkein puolet pienemmät, mitä mallinimi antaa ymmärtää. Eräässä testissä lukemaksi saatiin vain reilu 500mW.  Mutta sama onglema on monella monella muullakin China OEM tuontimerkillä; Boomtonet, Stairvillet ja muut merkittömät. Ensimmäisiä omaan silmään osuneita oikein merkattuja Laserworldin lasereita ovat DS-sarjalaiset, joissa teholukemat ovat pitäneet lähestulkoon kutinsa. Pitää toki muistaa, että Laserworld on vain yksi tuotemerkki, joka on suunnattu enemmän kuluttajille, kuin ammattilaisille. Firman High-Endiä edustaa merkit Tarm ja RTI.Tämä CS-2000 RGB mk-III, on kuitenkin mukavasti toimiva pikkuinen laser, joka saa matkata mukana nyt ainakin jonkin aikaa.

Väreiltään paras laserworld, mitä olen tässä halvemmassa hintaluokassa nähnyt. Pienellä pohdinnalla elektroniikan asentelu parempaan koteloon ja tämä olisi vieläkin parempi. En kuitenkaan ostaisi kaupasta ikinä yhtäkään nykyistä normi CS-sarjan laseria omiin juttuihini.
1 katselukerta

Laserwaves © 2017-2020